TRYB JASNY/CIEMNY

DIETA BEZ SOLI I UDZIEC Z KURCZAKA Z WARZYWAMI



Dieta bez soli kojarzy się wam pewnie z "czymś bez smaku".
Cóż więc zrobić gdy lekarz lub dietetyk właśnie taką dietę zaleci wam stosować ?
Z miną męczennika powtarzać sobie nad talerzem "a tatuś musi" ? :)
Przestać czerpać radość z jedzenia ? 
Ależ nie ! 
Najpierw trzeba zmienić podejście, a potem przyprawy :) 



Świetną alternatywą dla soli są przyprawy ziołowe, które skutecznie potrafią zastąpić sól. Zioła odkryją przed nami prawdziwy smak, który bardzo często zabijany jest poprzez przesalanie. Szczególnie polecam bazylię, oregano, tymianek, estragon, majeranek i pietruszkę. Na rynku są dostępne gotowe ziołowe mieszanki przyprawowe bez dodatku soli tak skomponowane, by podkreślały naturalny smak konkretnych dań. Spróbujcie po nie sięgnąć, a przekonacie się, że dieta bez soli jest naprawdę smaczna.

Małymi krokami możemy dojść do wielkich celów. Małe zmiany w diecie prowadzą do dużych zmian widocznych gdy stajemy na wadze i robimy badania lekarskie. Ograniczenie soli w diecie jest właśnie takim małym krokiem na drodze do wymarzonej figury i dobrego zdrowia.

Moja dzisiejsza propozycja to danie obiadowe - UDZIEC Z KURCZAKA Z WARZYWAMI
Ma być dietetycznie - wiec udziec z kurczaka będzie bez skóry :)

składniki :

* 1 kg mięsa z udźca z kurczaka bez skóry i kości
* 2 marchewki
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 papryka zielona
* 2 bataty ( około 600 g )
* 2 cebule czerwone
* 1 cebula biała
* 4 łodygi selera naciowego
* 200 ml pulpy pomidorowej / domowego przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego + 150 ml wody
* 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1 papryczka chili
* pęczek zielonej pietruszki
* 3 gałązki świeżego rozmarynu
* przyprawy : użyłam 1,5 łyżki podlaskiej przyprawy do sałatek bez soli ( skład : warzywa, cząber, gałka muszkatołowa, lubczyk, szałwia, papryka, pieprz czarny, tymianek, majeranek, macierzanka, ziele angielskie)


wykonanie :

Udziec z kurczaka bez skóry i kości : jeśli w waszym sklepie za rogiem na dziale mięsnym udziec bez skóry i kości jest niedostępny, kupcie tradycyjnie sprzedawane kawałki kurczaka, zdejmijcie z nich skórę, odkrójcie nadmiar tłuszczu z mięsa i za pomocą ostrego noża rozpoczynając od główki stawowej powoli odcinajcie i zsuwajcie mięso z kości udek.
Tak przygotowane mięso z kurczaka pokrójcie na kawałki 2 cm / 2 cm.

Warzywa : marchewkę kroimy w plastry; bataty, kolorowe papryki i cebule w kawałki 2 cm / 2 cm.
Seler naciowy kroimy w plastry.
Z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno ją siekamy.
 

Kawałki mięsa partiami wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy 3-4 minuty z każdej strony do momentu, aż mięso zbieleje.

Do dużego naczynia żaroodpornego przekładamy podsmażone mięso i pokrojone warzywa. Dodajemy pulpę pomidorową (lub przecier pomidorowy i wodę), papryczkę chili oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy przez 1 godzinę (ostatnie 15 minut bez przykrywki).





Gotowe danie obsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.



Komentarze

  1. Dietetycznie i smacznie, super ! Ja ostatnio używam w kuchni olej kokosowy bio planet też pomaga mi zrzucać zbędne kilogramy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kokosowym trzeba uważać bo ma dużo tłuszczów nasyconych (najwięcej ze wszystkich olejów), więc nie należy go zbyt dużo używać :)

      Usuń
  2. Powszechna opinia że sól szkodzi nie jest do końca prawdziwa. Sód (ten główny składnik soli którego tak się boimy) jest niezbędny dla naszego zdrowia, jeśli go zabraknie, skutki będą naprawdę poważne. Cały kłopot polega na tym, że dzienna porcja soli to 5g (mała łyżeczka), a w tą ilość wlicza się nie tylko to ile posolimy potrawy, ale i sól obecna we wszystkich produktach które kupimy, np. właśnie pieczywo czy wędliny. Tak więc jak we wszystkim - trzeba z umiarem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI